pátek 25. března 2016

Bezlepková velikonoční nádivka


Velikonoce jsou svátky jara a proto se do nádivky přidává  vždy něco čerstvého zeleného (nejčastěji kopřivy - jako symbol jara). Kopřivy v nádivce můžete nahradit petrželí. Podle tradice by se měla velikonoční nádivka podávat na Bílou sobotu k večeři. 

Tento recept je bez vajec, lepku a mléka :-)

Co budete potřebovat:

na domácí bezlepkový základ
  • 400 g bezlepkové mouky
  • lžička soli
  • lžička třtinového cukru
  • 1 prášek do pečiva
  • 400 ml vlažné vody
  • 2 lžíce oleje
  • lžíce octa
co dále budete potřebovat
  • 500 g uzeného masa
  • listový špenát
  • kopřivy nebo hladkolistá petrželka
  • necelá lžička kurkumy
  • 2 lžíce psyllia (zakoupíte v DM - rozpustná vláknina, nahradí vejce)
  • sůl, pepř
Jak na to:
Můžete koupit 6 středně velkých bezlepkových bagetek nebo si můžete připravit bezlepkový základ. Celou směs bezlepkového základu smíchejte tak, aby vzniklo středně řídké těsto, vložte na pečicí papír a pečte na 160 stupňů asi 25 minut.
Uzené maso dejte vařit asi na 30 minut. Vývar si nechte na později. Uvařené maso nakrájejte na kostičky. Do vývaru přidejte kurkumu. Dále přidejte spařené kopřivy (nebo petrželku) a špenátové listy. Psyllium zalijte 200 ml vlažné vody, nechte chvíli nabobtnat. Bagetky nebo bezlepkovou směs nakrájejte na kostičky a zalijte vývarem. Dále přidejte ostatní přísady a osolte, opepřete. Promíchejte. Vložte do pekáčku na pečicí papír a pečte dozlatova na 180 stupňů na 40 minut. 

Přeji krásné Velikonoce! :-)

Inspirováno receptem ze stránky www.5kilo.cz 

Žádné komentáře:

Okomentovat