pondělí 11. ledna 2016

Pomazánka z červené řepy


Červená řepa není u většiny moc oblíbená, přitom je moc chutná, ale hlavně zdravá! Navíc  je schopna potlačovat viry a bakterie, často pomáhá bojovat s mykózami. Obsahuje hodně selenu, kterého máme často nedostatek. Brání vzniku rakoviny. Zbavuje mozek jedovatých kovů, například hliníku. Je kvalitním zdrojem kyseliny listové (kdo chce otěhotnět :-)), selenu, vitamínu C a hlavně draslíku, který upravuje srdeční činnost, udržuje normální krevní tlak a napomáhá správné činnosti nervové soustavy. Už jenom pro to si ji musíte zamilovat :-)

Co budeme potřebovat:
  • 2 menší pečené řepy
  • 200 g lučiny nebo žervé
  • bílá část ze 2 jarních cibulek
  • sůl a pepř
  • olivový olej
  • bezlepkový toastový chléb (kdo může, s lepkem)
Jak na to:
Řepu si omyjeme. Připravíme si alobal ve tvaru čtverce. Nasypeme doprostřed sůl a nakapeme olivovým olejem. Vložíme řepu a zabalíme. Dáme do předehřáté trouby a pečeme asi 45 minut. Když na řepu v troubě zapomenete, nic moc se nestane :-) 
Vychladlou řepu nastrouháme a smícháme s lučinou, jemně nakrájenou cibulkou, solí a pepřem. Namažeme na opečený toastový chléb nebo použijeme jako dip k zelenině. Musím říct, že chutná i samotná! :-)

I když řepu nemáte rádi, tak pomazánku určitě ochutnejte, myslím, že nebudete litovat!


Žádné komentáře:

Okomentovat