Potřebujeme:
- 260 g másla
- 140 g třtinového cukru
- 420 g mouky Jizerka (bez lepku, dá se sehnat v Tescu nebo v Bille)
- 2 žloutky
- citrónová kůra
- šťáva z jednoho citrónu
- na slepování marmeláda s vysokým % ovoce
Do mísy dáme změklé máslo, cukr, mouku, žloutky, šťávu z citronu a vypracujeme v hladké těsto. Trvá to delší dobu než u těsta z klasické mouky. Takže hlavně vydržet :-) Těsto zabalíme do potravinové fólie a necháme odpočinout do druhého dne.Pomoučníme si vál bezlepkovou moukou. Těsto si po částech odkrajujeme a zbytek necháme v lednici, aby bylo vždy při válení tužší, jinak se může trhat. Z těsta vyválíme placku, ze které vykrajujeme nejrůznější tvary. Vykrojené kousky dáváme na plech, který si vyložíme pečicím papírem. V troubě předehřáté na 170 °C pečeme dozlatova. Důležité je nechat upečené kousky vychladnout, jsou hodně křehké a mohly by se polámat. Marmeládou potíráme až po vychladnutí.Musím říct, že je oproti klasickému lineckému křehčí a jemnější - úplně se to rozplyne na jazyku.
Žádné komentáře:
Okomentovat